دوره سردخانه فریونی   دوره بویلر و مشعل   دوره سررخانه آمونیاکی  دوره چیلر جذبی      دوره چیلرتراکمی   دوره کولرگازی اسپلیت
 
مشاهده RSS Feed

meybotyhvac

برج خنک کننده

به این مطلب امتیاز بدهید
نقل قول نوشته اصلی توسط mas-zare نمایش پست ها
برج خنك كن ( با جـريان هواي متقاطع )


برج خنک کننده یا برج خنک کن (به انگلیسی: Cooling tower)دستگاهی است که برای خنک سازی آبی که در فرآیندهای سردسازی سیستمهای تهویه مطبوع، نیروگاه ها، پالایشگاه ها و دیگر واحدهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، به کار میرود
.

اجزا
اجزا مهم برج خنک کنها عبارتند از:

۱-فن
فنها نقش مهمی در خنک سازی دارند و از نوع فن محوری یا فن گریز از مرکز میباشند.

۲-پکینگ ها

برای افزایش تبادل حرارتی بین جریان آب و هوا در داخل برج خنک کن از پکینگها استفاده میگردد که با افزایش سطح تماس جریان آب با هوا و همچنین کاهش سرعت جریان آب، در خنک سازی جریان آب نقش موثری دارند.پکینگها بصورت شبکهای بوده و در دو نوع غشایی(Film Packing) و اسپلاش (Splash Packing)در برج خنک کنها مورد استفاده قرار میگیرند.

۳-حوضچه یا باسین

در قسمت زیرین برج خنک کن قرار دارد و آب خنک شده در آن جمع آوری شده و به سمت سیستمهای سردسازی هدایت میشود.

۴-قطره گیرها

تیغههای قطره گیر برای جلوگیری از پخش ذرات آب و ممانعت از خروج آنها به محیط بیرون از برج خنک کن بکار میروند.

جنس ساختاری
برج خنک کنها معمولاً به سه صورت فلزی، فایبر گلاسی و بتنی ساخته میشوند .

دسته بندی
برج خنک کنها را با توجه به موارد زیر میتوان دسته بندی کرد.البته باید توجه داشت که یک برج خنک کن میتواند ترکیبی از هر کدام از دستههای زیر باشد و این دسته بندی صرفا برای نشان دادن وضعیت عملکرد برج خنک کنها در حالات زیر میباشد:
-نیروی محرک جریان هوا
تصویر یک برج خنک کن فن دار


برج خنک کنها از لحاظ اینکه نیروی جریان دهنده هوا طبیعی یا مکانیکی باشد به دو دسته تقسیم میشوند.

برج خنک کن فن دار (مکانیکی):
در برجهای فندار یک یا چند فن وظیفه به جریان در آوردن هوا را در داخل برج خنک کن دارند . در این نوع تا زمانی که فن روشن است جریان هوا بین محیط داخل برج و بیرون برقرار است همچنین نسبت به برجهای بدون فن فضای کمتری را اشغال میکنند.اما مهمترین عیب این نوع صدا و لرزشی است که فن یا فنها ایجاد میکنند.

برج خنک کن بدون فن (طبیعی):
در برجهای بدون فن جریان هوا بصورت طبیعی ما بین برج و محیط بیرون جابجا میشود .از جمله مزایا این دسته میتوان به مصرف کمتر انرژی الکتریکی، صدای کم، قطعات متحرک کمتر و عدم پاشیدن آب به فضای اطراف و از معایب آن میتوان به راندمان پایین تر و هزینه بیشتر جهت ساخت آن، اشاره کرد.

-مکانیسم انتقال حرارت
از نظر شیوه های انتقال حرارتی به سه دسته تقسیم میشوند.

برج خنک کن مرطوب
در برج خنک کنهای مرطوب (Wet-Cooling Tower)آب گرم از بالای برج با عبور از پکینگها و برخورد با جریان هوای تازه که از محیط بیرون توسط فن و یا بصورت طبیعی وارد برج میشود ضمن تبادل حرارتی و خنک شدن در پایین برج ته نشین میشود.مهمترین عیب این سیستم پاشیدن ذرات آب به اطرف و همچنین تبخیر بیش از حد آب میباشد.

برج خنک کن خشک
در مناطقی که بعلت عدم وجود آب کافی باید از اتلاف آب و تبخیر بیشتر جلوگیری نمود از برج خنک کنهای خشک(Dry-Cooling Tower) استفاده میگردد . در این دسته، آب گرم بجای عبور از پکینگها از لولههای پره دار که با هوای سرد در تماس میباشند عبور کرده و خنک میگردد. از معایب این سیستم کاهش راندمان با افزایش دمای محیط اطراف میباشد.

برج خنک کن خشک-مرطوب
این نوع، ترکیبی از برج خنک کنهای خشک و مرطوب بوده و برای کاهش عوارض و معایب دو سیستم فوق بکار میرود.برج خنک کنهای خشک-مرطوب(Dry-Wet Cooling Tower) دارای دو مسیر هوا بصورت موازی و دو مسیرآب بصورت سری میباشند.آب گرم ابتدا وارد لوله های پره دار و سپس وارد پکینگها میشود و در طول این مسیر با هوای سرد تبادل حرارتی داشته و آب سرد در پایین برج جمع میگردد.

-نحوه برخورد جریانهای آب و هوا
برج خنک کنها بر مبنای جهت برخورد جریانهای آب گرم با هوای سرد به دو دسته تقسیم میشوند .

برج خنک کن با جریان هوای متقاطع
دراین حالت هوایی که از محیط بیرون وارد برج میشود بصورت متقاطع با جریان آب برخورد میکند .( مطابق شکل )



برج خنک کن با جریان هوای مخالف
در این حالت جریان هوا بصورت مخالف با جریان آب برخورد میکند.( مطابق شکل )


اساس کار
اساس کار تمام برج خنک کنها بر مبنای ایجاد سطح تماس بیشتر بین جریان آب گرم و هوای سرد و در نتیجه تبادل حرارتی بین این دو میباشد.عموما در برج خنک کنها آب گرم توسط لولههایی به بالای برج منتقل شده و در آنجا یا بصورت طبیعی و یا با آبفشانهایی به سمت پایین برج به جریان میافتد که در طول این مسیر با توجه به نوع برج به شیوههای مختلف با جریان هوای سرد برخورد میکند .

محل نصب
محل نصب برج خنک کن باید بگونهای باشد که مانعی در اطراف آن برای ورود جریان هوای تازه به داخل برج وجود نداشته باشد همچنین در صورت استفاده از چندین برج در کنار هم باید تدبیری اندیشه شود که هوای گرم خروجی از برجها مستقیما وارد همدیگر نشده تا باعث کاهش راندمان و عدم کارایی برج شوند.

مشکلات برج خنک کنها
عمده ترین مشکلات بوجود آمده برای یک برج خنک کن عبارتند : خوردگی قطعات داخلی برج، رشد جلبکها و باکتریهای بیولوژیکی و همچنین تشکیل رسوب در قسمتهای مختلف برج .


منبع: ویکی پدیا
برچسب ها: برج خنک کننده ویرایش برچسب ها
دسته بندی ها
گرمایش ، سرمایش ، تهویه مطبوع

نظرات