8 -معایب رایج ساختمانی و خسارتهای ناشی از آن :
1-انسداد مسیر آب روها در پشت بام
2-رطوبت زدگی سقفهایی که روی آنها محیط مرطوب واقع شده است مانند سرویسهای بهداشتی، آبدارخانه، آشپزخانه، پشت بام ها و غیره
3-رطوبت زدگی دیوارها

نشت رطوبت و سرایت آن به عملیات نازک کاری که مرحله اول تشخیص بروز ضایعه می باشد، باید مورد توجه و بررسی واقع شود و پس از عیب یابی بلافاصله نسبت به رفع نقص بوجود آمده اقدام شود.
چنانچه در مراحل اولیه که هزینه های آن ناچیز می باشد اقدامی صورت نگیرد به دلیل انتشار رطوبت به سایر نقاط هزینه های رفع نقص تشدید شده و باعث سرایت آن به سایر قسمتها می شود که عبارتند از:
-انتشار خرابی به حوزه وسیعتری از نازک کاری
-آسیب به سیستم سازه ای ساختمان
-در بعضی مواقع سرایت اب و رطوبت به سیستم تاسیسات برقی، صوتی و مخابراتی باعث از کار افتادن آن می شود که در مواقع حساس جبران آن با تاوان زیادی همراه می گردد.
-نشت رطوبت در طبقات همکف که غالباَ به دلیل ملموس نبودن آن از نظر دور می ماند در دراز مدت باعث نشست ساختمان می شود که جبران آن هزینه های هنگفتی به بهره بردار تحمیل می نماید.
دلایل عمده نشت آب عبارتند از :
-وجود ایراد در ایزولاسیون ناشی از اتمام عمر مفید آن ؛ بی توجهی در نگهداری ؛ سوراخ شدن ؛ عدم اجرای صحیح در مراحل اولیه کار – بعضاَ نشست ساختمان
-بروز ایراد در لوله هاي فاضلاب ناشی از شکستن و یا جدا شدن اتصالات و غیره که بعضاَ در اثر نشست ساختمان اتفاق می افتد.
-بروز ایراد در لوله های آب ناشی از اتمام عمر مفید آنها ؛ پوسیدگی ؛ ترکیدگی و بعضاَ شکستن لوله در اثر نشست ساختمان
-نشت آب از کولر های آبی ؛ مخازن آب و برجهای خنک کننده مستقر در پشت بام
4-نشت آب از مخازن آب شرب، ذخیره آتش نشانی و غیره

در برخی مواقع آب داخل مخازن به دلایل ذیل به بیرون نشت پیدا می نماید.
-آب بندی نبودن آن در زمان اجرا
-نشست مخزن پس از بارگذاری به صورت غیر یکنواخت که منجر به بروز ترکهای موئی و یا شکست سازه می شود.
به منظور اطلاع از وضعیت مخازن، سطح آب در آن ها بایستی دائماَ مورد توجه و کنترل واقع شود
در اثر نشت آب به بیرون مخازن، خاکهای اطراف مخزن مرطوب شده و به دلیل تغییر مشخصات مکانیکی خاك مخصوصاَ وقتی به زیر پی سرایت نماید باعث نشست پی و نهایتاً واژگونی مخزن می شود که جبران آن فقط به ایجاد مخزن جدید و صرف هزینه زیاد مقدور می باشد.
چنانچه این اتفاق در مواقع حساس و بحرانی حادث شود علاوه بر بروز خسارتهای مادی، سایر خسارتهای وارده معمولاَ غیر قابل جبران می باشد.
5-فروکش نمودن دهانه چاه های فاضلاب
در اغلب مواقع به دلیل افتادن زانوئی انتهای لوله فاضلاب که آب را بصورت عمودی به داخل چاه هدایت می نماید باعث می شود آب به دیواره مقابل لوله پاشیده شود و در اثر آن بدلیل آب شستگی دیواره چاه و تخریب تکیه گاه طوقه چینی، دهانه چاه دچار ریزش ناگهانی می شود . در این گونه مواقع علاوه بر وارد شدن خسارتهای مادی به منظور بازسازی سیستم و از کار افتادن جریان فاضلاب که ممکن است بخشهائی از بیمارستان را دچار تعطیلی نماید بعضاَ با تلفات انسانی همراه می باشد و جبران آن غیر ممکن می شود.
لذا در دوره های زمانی حداکثر یک ماهه کلیه چاه های فاضلاب بایستی مورد بازبینی واقع شود.
6-فروکش نمودن کف ها در ساختمان یا محوطه:
در بعضی مواقع به دلیل پوسیدگی و یا ترکیدگی لوله های آب و یا شکستن لوله های فاضلاب در کف ها ومحوطه علاوه بر هرز رفتن آب، در دراز مدت باعث فروکش نمودن محیط اطراف ضایعه می شود و در مواقعی که این اتفاق در داخل ساختمانها به وقوع می پیوندد باعث نشست ساختمان می شود.
با توجه به عدم وجود علائم ظاهری، لازم است در دوره های زمانی حداکثر 15 روزه یکبار دبي عبوری از کنتورهای اصلی آب مورد بررسی و کنترل واقع شود و با میانگین مصرف واحد مقایسه شود پر واضح است که برای اطمینان از صحت نتایج بایستی عملیات در شب هنگام که مصرف کننده فاقد فعالیت می باشند انجام گردد و سلامت کارکرد کنترها قبلاَ به تایید رسیده باشد
7-درزها و ترکها ی سقف و دیوارها
هر ساختمانیکه احداث می شود اضافه وزن تدریجی آن از طریق اجزاء سازه ای به پی ها و سپس به خاک زير پي منتقل میگردد و چنانچه خاک زير پي تحمل فشارهای وارده را نداشته منجر به عدم ایستائی سازه و ساختمان می شود.
با افزایش تدریجی وزن ساختمان، خاک زیر پی دچار نشست های جزئی ناشی از تراکم خاک زیر پی می شود. در اثر نشست مذکور ترک های موئی در ساختمان بوجود می اید که در مراحل سفت کاری غیر قابل رؤیت می باشند و به مرور که عملیات نازک کاری شروع می شود با افزایش وزن ساختمان نشست مذکور ادامه می یابد و علائم آن باظهور ترکهای موئی در اندود گچ کاری اطراف ستون ها پدیدار می شود در یک مرحله دیگر این ترکها ي موئي تشديد مي شوند و آن هم مرحله بارگزاری ساختمان می باشد . ( استقرار تجهیزات و بهربرداری ) اگر چه در محاسبات ساختمان، ابعاد پی سازی متناسب با طرفیت باربری مجاز خاک محل اجرای ساختمان محاسبه می شود اما در اغلب مواقع به دلیل تحکیم اولیه خاک این نشست ها که خیلی جزئی می باشند به وقوع می پیوندند که ظهور ترک های موئی فوق دلیل بر مدعا می باشد. در طول دوره بهربرداری به دلیل تداوم تحکیم خاک زیر پی، نشست ثانویه ای اتفاق می افتد که موسوم به نشست ناشی از تحکیم ثانویه خاک می باشد و در اثر آن ترکهاي بوجود آمده قبلی مجدداَ در اندازه موئی و جزئی بروز می نماید. در ساختمانهائی که رنگ آمیزی شده اند و از آنها بهربرداری می شود پس از مدتی در مجاورت ستونها یا تقاطع دیوارها و سقف ها، ترکهای مذکور بروز می نماید که باز هم دلیل بر مدعا می باشد. با توجه به توضيح فوق وجود ترکهای موئي بوجود آمده که قابل اغماض است نگران کننده نمی باشد. علی ایحال بهر بردار بایستی ترکهای بوجود آمده در ساختمان را ملحوظ نظر داشته و دائماَ مورد کنترل قرار دهد. چرا که افزایش ضخامت و عرض و طول ترک علائم هشدار دهنده خوبی برای بروز ضایعه باشد.
در اینصورت بایستی مراتب بلافاصله به کارشناسان مربوطه منعکس گردیده و پس از کارشناسی های لازم و تشخیص علت آن نسبت به رفع مشکل اقدام گردد.
در تمامی موارد ظهور ترکهای عمیق در ساختمان نشانه نشست پی و ساختمان می باشد که دلایل عمده آن عبارتند از :
بارگذاری بیش از ظزفیت باربری مجاز خاک زیر پی که بدلایل ذیل می باشد :
-عدم مطالعه کافی در باره مشخصات مکانیکی خاک محل پروژه .
-افزایش وزن بارهای زنده ناشی از تغییر کاربری ساختمان .
-افزایش وزن ساختمان ناشی از ایجاد طبقه و یا قسمتهای مازاد بر نقشه های اولیه .
- تغییرات سازه ای بدون ملاحظات فنی لازم مخصوصاَ در بناهای با سیستم سازه ای دیوارهای باربر .
-سرایت رطوبت به خاک زیر پی که منجر به تغییر مشخصات مکانیکی خاک می شود ناشي از :
-تركيدگي لوله هاي آب يا فاضلاب در مجاورت پي ها .
-نفوذ آبهاي سطحي به زير پي .
-نفوذ آب ناشي از آبياري فضاهاي سبز مجاور ساختمانها به زير پي .
-خاك برداري و پي كني در مجاورت پي و شالوده ساختمانها بدون رعايت ملاحظات فني و تمهيدات لازم.


8 -دودكش ها
عدم وجودكلاهك ضد باد در انتهاي مسير دودكش ها و انسداد دودكش ها باعث سرايت وانتشار گازهاي سمي ناشي از احتراق مواد سوختني به محيط زندگي شده و همواره باعث مرگ تعداد زيادي از افراد جامعه مي شود. به منظور پيشگيري از بروز اين فاجعه انساني، بايستي كليه مسيرهاي انتقال دود و وجود كلاهك در انتهاي دودكش ها مورد بررسي و كنترل واقع شود. در صورت بروز نقص در هر يك از موارد بايستي بلافاصله نسبت به اصلاح آن ها اقدام نمود . يكي از موارد خطر آفرين در مورد دودكش ها، استفاده چند مصرف كننده از يك دودكش مي باشد كه بايستي از آن اكيداً اجتناب ورزيد. لازم به ذكر است كلاهك هاي پرميتي موجود در بازار از كارآئي خوبي برخوردار نيستند . لذا بهترين كلاهك ضد باد از نوع هاش با ورق گالوانيزه مي باشد و استفاده از اين كلاهك توصيه مي شود.
9 -قرنيزهاي جان پناه پشت بامها و پنجره ها
با توجه به اينكه وظيفه قرنيزها روي جان پناه و پشت پنجره ها در نماي ساختمان ضمن ايجاد زيبائي در نما، پيشگيري از سرايت آب ناشي از بارندگي به بدنه ساختمان و نماسازي مي باشد بايستي قبل از فصول بارندگي، قرنيزها مورد بررسي و كنترل واقع شوند و در صورت وجود ايراد، بلافاصله نسبت به رفع آنها كه هزينه زيادي در بر ندارد اقدام نمود.
متاسفانه در اغلب موارد قرنيزهاي اجرا شده به دلايل ذيل قابليت لازم را نداشته و بي توجهي به آنها باعث تخريب نما سازي و تحميل هزينه گزاف به بهربردار مي شود.
- عدم اجراي صحيح در مراحل اوليه ناشي از :
كرمو بودن جسم قرنيزهاي بتني
صيقلي نبودن رويه خارجي فرنيزهاي بتني
شيب نامناسب سطح خارجي به منظور هدايت آب روي آن
عدم استفاده از عيار سيمان مناسب در بتن قرنيز و مرطوب نگاه نداشتن بتن به مدت حداقل سه روز پس از اجرا كه باعث از هم پاشيدگي بتن مي شود.
استفاده از سنگهاي غير مرغوب و از نوع آهكي در قرنيزهاي سنگي.
عدم درزبندي اصولي ودقيق قرنيز هاي سنگي.
عدم پيش بيني درز انبساط در قرنيزهاي بتني كه به دليل انقباظ و انبساط بتن، تركهاي نا منظم عرضي در طول قرنيز بوقوع مي پيوندد.
عدم پركردن اصولي درز هاي انبساط تعبيه شده و يا تركهاي ناشي از انقباظ و انبساط بتن كه به وقوع پيوسته است.
در تمام موارد فوق آب ناشي از بارندگي به جسم قرنيز و زير آن نفوذ يافته و سپس به ديواره زير آن سرايت پيدا مي نمايد كه ضمن تخريب نما سازي و در مراحل پيشرفته تخريب نازك كاري، در فصول سرد آب نفوذي دچار يخ زدگي و به تبع آن از هم پاشيدگي كل قرنيز مي شود.
- عدم وجود و يا عدم اجراي اصولي آب چكان در زير قرنيزهاي بتني و سنگي در 90 درصد موارد
- عدم اجرا، نصب و درزبندي اصولي قرنيزهاي فلزي موسوم به فلاشينگ
با توجه به تجربه نگارنده بهترين و با قابليت ترين قرنيز، از نوع فلزي با ورق گالوانيزه مي باشد مشروط به اينكه اجرا، نصب ودرزبندي آن كاملاً اصولي انجام شده باشد.